A pandora (panda, valerie) biztonságos elérési lehetőségeihez kapcsolódó programok.

ssh (secure shell)

 • MS-Windows: letölthető putty.exe nevű kliens. Installálni nem kell. A menü magáért beszél, gondolom senkinek nem lesz vele gondja.

  Putty elérhető:

  ssh/putty.exe

  A putty hivatalos oldala:
  http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

  Magyar billentyűzethez:
  A jobb egér billentyűvel a putty ablak fejlécsorára kattintva kap egy menüt. Annak a "Change Settings" menüpontjában a "Keyboard"-ra kattintva kap egy ablakot, abban jelölje be az alsó checkboxot (Application and AltGr ...) majd kattintson (alul) az "Apply"-ra.

  További, igen részletes segítséget itt talál. (Pl. arról, hogyan lehet az egyszer beírt, beállított dolgokat elmenteni és újra felhasználni.)

 • Linux: használja az ssh programot.

  Pl. lajos nevű felhasználó bejelentkezése a pandorára az alábbiak egyikével történhet:

  ssh -l lajos pandora.inf.elte.hu
  ssh lajos@pandora.inf.elte.hu

Lejárt jelszó.

Elfelejtett vagy lejárt jelszó azt "eredményezi", hogy nem tudunk bejelentkezni. Minden ilyen esetben segítenek a Lovarda operátorai, de lejárt jelszó esetén segíthetünk is magunkon.

 • A laborbeli (pl. Lovardabeli) PC-ken bejelentkezve lehetőség van új jelszó megadására (ha előbb meg tudjuk adni a régit). Linux alatt (pandora, ...) nincs ilyen lehetőség.
 • Otthonról, Windowsból ilyenkor el kell indítani az mstsc programot. A Windows része, ha nincs hozzá ikonunk, MS-DOS parancssorba begépelve is elindítható. A ts1.inf.elte.hu gép nevét kell megadni (távoli gépként), aztán "Switch User", majd "Other User" választás után meg kell adni az azonosítónkat és a (régi) jelszavunkat. Csak lejárt jelszó esetén tudunk bejelentkezni, és az egyetlen lehetőség az új jelszó megadása. Erről bővebben itt olvashat.

További információk.

Egyszerű alapszabály ékezetes jelekkel kapcsolatban:

 • Ha a PC-je ISO-8859-2 (más szóval "magyar Windows") ékezetes betűket használ, akkor a panda.inf.elte.hu gépre jelentkezzen be. Ehhez a putty-ban, a Windows/Translation menüben "ISO-8859-2:1999 (Latin-2, East Europe)" jelkészletet kell beállítani.
 • Ha a PC-je UTF-8 ékezetes betűket használ, akkor a pandora.inf.elte.hu vagy valerie.inf.elte.hu gépre jelentkezzen be. Ehhez a putty-ban, a Windows/Translation menüben "UTF-8" jelkészletet kell beállítani.

Lehet fordítva is, de ahhoz kicsit többet kell tudni Unixból. A helytelen beállítás ill. használat sok bosszúságot okozhat az ékezetes jelek használatakor.

Az ékezetes betűk kezelésével kapcsolatos részletes leírást itt talál.

A fentiekről bővebben, továbbá fájl másolásról, és egyéb kommunikációs programokról itt olvashat.


Csizmazia Albert csa@inf.elte.hu